BURSA 27 - 15 °C
GAZETE MANŞETLERİ   TV HABERLERİ

BURSA 24 > SAĞLIK > ZAYIFLAMAK İÇİN ZENCEFİL VE SARIMSAKLA ÖLÜME GİTMEYİN
ZAYIFLAMAK ÝÇÝN ZENCEFÝL VE SARIMSAKLA ÖLÜME GÝTMEYÝN SON ZAMANLARDA SARIMSAK VE ZENCEFÝLÝN ZAYIFLATICI ETKÝSÝNÝN GÜNDEMDE OLDUÐUNU BELÝRTEN DÝYETÝSYEN GÝZEM ÞEBER, ÇOK SARIMSAK YÝYÝP, ZENCEFÝL ÝÇMENÝN ÖLÜME YOL AÇABÝLECEÐÝNÝ SÖYLEDÝ

ZAYIFLAMAK İÇİN ZENCEFİL VE SARIMSAKLA ÖLÜME GİTMEYİN

Son zamanlarda sarımsak ve zencefilin zayıflatıcı etkisinin gündemde olduğunu belirten Diyetisyen Gizem Şeber, çok sarımsak yiyip zencefil içmenin ölüme yol açabileceğini, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini söyledi.Diyetisyen Gizem Şeber, yüzyıllardır alternatif tıpta yer alan sarımsağın ve zencefilin faydalarının saymakla bitmeyeceğini, sarımsağın antibiyotik etkisi ve kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkisinin çok uzun zamandır bilindiğini ifade ederek, […]

Son zamanlarda sarımsak ve zencefilin zayıflatıcı etkisinin gündemde olduğunu belirten Diyetisyen Gizem Şeber, çok sarımsak yiyip zencefil içmenin ölüme yol açabileceğini, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
Diyetisyen Gizem Şeber, yüzyıllardır alternatif tıpta yer alan sarımsağın ve zencefilin faydalarının saymakla bitmeyeceğini, sarımsağın antibiyotik etkisi ve kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkisinin çok uzun zamandır bilindiğini ifade ederek, “Zencefilin soğuk algınlığına karşı koruma sağladığı ve metabolizmayı hızlandırdığı düşünülüyor. Son zamanlarda ikisi de zayıflatıcı etkisiyle gündemde. Paracelsus’un yıllar öncesinde dediği gibi ‘İlaçla zehir arasındaki tek fark, dozdur.’ Bu nedenle herhangi bir besine veya içeceğe mucize gözüyle bakmadan önce kendi kişisel özelliklerinizi iyi bilmeniz gerekir. Çünkü ilaçlar, besinler ve bitkisel ürünler arasında etkileşimler oluşabilir” dedi.
Şeber, Amerika Besin ve İlaç Örgütü’ne (FDA) göre zencefilin güvenli kullanımının kişinin kilogram başına günde 2 gram olduğuna dikkat çekerek, “Yoğun egzersiz yapanlarda güvenilir tüketim miktarı aşılmasa dahi yorgunluğa sebep olabileceği bilinmektedir. Bu nedenle yoğun egzersiz yapanların aşırı tüketmemesi gerekir. Zencefil çayı, kan sulandırıcı ilaçlar, aspirin ve anti-inflamatuar (iltihap önleyici) ilaçlarla etkileşmektedir. Bu tür ilaçlar kullanan kişilerin zencefil çayı tüketmeden önce kendilerini takip eden doktora danışmaları gerekir. Zencefil çayının aşırı tüketimi bu ilaçları kullanan kişilerde kanama ve iç kanama riskini arttırabilir. Şeker hastalarının aşırı miktarda zencefil veya zencefil çayı tüketmesi kan şekerlerinin hızla düşmesine ve buna bağlı olarak hipoglisemi (düşük kan şekeri) oluşmasına neden olabilir. Zencefil tüketimi bazı kişilerde sindirim sistemiyle ilgili sorunlara yol açabilir. En sık rastlanan sorunlar mide bulantısı ve ishaldir. Ameliyat olacak bir kişinin, ameliyat öncesinde uzun süredir zencefil çayı tüketmesi kan pıhtılaşmasını güçleştirebilir ve anestezik ilaçların etkisini değiştirebilir. Bu nedenle ameliyattan en az bir hafta önce tüketiminin kesilmesi önerilir. Zencefil çayı, kan pıhtılaşmasını zorlaştıracağından ötürü hemofili hastalarının tüketmemesi önerilir. Aynı zamanda tansiyon düşürücü ilaçlar kullanan kişilerin de doktora sormadan bu tür çaylar tüketmesi kan basıncının aşırı düşmesine yol açabilir. Zencefil ve zencefil çayı, safra üretimini arttırmaktadır. Bu nedenle safra taşı olanlar da dolaylı yoldan ağrıları arttırabilir” diye konuştu.
Şeber, zayıflamak için sarımsak tüketirken de şunlara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi:
“Yetişkinler için günlük güvenilir tüketim miktarı 2-4 diş arasındadır. Bebek ve çocuklarda güvenilir tüketim miktarı tam olarak bilinmiyor. Kan sulandırıcı etkisi sebebiyle yan etkileri zencefil ile benzer. Özellikle kan sulandırıcı ilaçlar kullananların sarımsak çayı tüketiminden mümkün olduğu kadar kaçınması gerekiyor. Yapılan çalışmalarda, ameliyat sonrası kanama riskini arttırdığı gözlenmiş. Bu nedenle ameliyatın planlanan tarihinden en az 2 hafta önce tüketiminin kesilmesi öneriliyor. Gastrit, ülser, reflü gibi sindirim sistemi rahatsızlığı olanlarda da kullanımının çok güvenli olmadığı düşünülüyor. Sarımsak suyunun mide asidini arttırarak mide yanmasına sebep olabileceği biliniyor.”
Şeber, besin, bitki veya içecek deyip geçilmemesi gerektiğini vurgulayarak, “Bir besinin, içeceğin veya bitkinin sağlığa yararlı veya zararlı olması miktarı, kullanım sıklığı, hazırlama ve kullanma şekli, bitkinin türü ve en önemlisi, sizin sağlık durumunuz, mevcut hastalıklar ve varsa kullandığınız ilaçlara bağlıdır” diye konuştu.

09 Kasım 2013, 09:28
Yorum yok...

YORUM BIRAKIN

*

BENZER HABERLER



© 2012 bursa24.com.tr... tüm hakkı saklıdır.